Star Trek hírek és epizódkibeszélők heti rendszerességgel

Impulzus Podcast

Az Enterprise indulni szeretne

Star Trek: Különös Új Világok 2x01 epizódértékelő

2023. június 19. - fcsaba 1701

201-enterprise-spock2.jpg

Vérborozás, érzelmi zűrzavar, másnaposság: nem pont erre számítunk, ha Spock ül a kapitányi székben, viszont kétségkívül szórakoztató, ha időnként az emberi oldala is előtérbe kerül. Pike legénysége most rég látott klingonokkal és Spock-centrikus történettel tér vissza, a hazai nézők pedig frissen, akár magyar szinkronnal is élvezhetik a péntekenként debütáló epizódokat. Az alábbiakban A kör megszakad (The Broken Circle) című részről olvashattok, a cikk spoilereket tartalmaz.

A Különös ÚJ Világok több szempontból is vonzó ajánlat a rajongóknak. Egyrészt itt van a sorozat koncepciója, melyben minden héten új világokat látogatunk meg, ezáltal visszatérünk az epizodikus felépítéshez, valamint az old-school Star Trek hangulathoz. Ehhez az elképzeléshez pedig mi más is lehetne a legmegfelelőbb közeg, mint az Enterprise legénysége, és mivel a Kirk előtti időszakban járunk, egy közvetlen előzményt kapunk az eredeti sorozathoz. Itt pedig el is érkeztünk a másik alapillérhez, vagyis Kirk elődjéhez: az Anson Mount-féle Pike talán a leginkább azonosítható és legkedveltebb figurája az aktuális Star Trek érának, ugyanis Picard mellett határozottan ő az, aki bárhol és bármikor sikeresen népszerűsíti, sőt, egyetlen arcként reprezentálja a franchise jelenlegi korszakát. Nyilván nem véletlen, hogy ez az interpretáció, valamint az erre épülő sorozat zöld utat kapott, hiszen a Discovery második évadában rögtön bebizonyosodott, hogy ő az a kapitány, akivel egyetlen néző sem utasítana vissza egy kötetlen sörözést.

Pike karizmatikus újraértelmezése így önmagában is fontos bástyája a sorozatnak, az évadnyitó azonban hamar parkolópályára teszi a megnyerő főhőst: miután az előző szezon úgy végződött, hogy Una-t őrizetbe vették, Pike már az epizód elején útnak indul, hogy felkeressen egy rejtélyes kulcsfigurát, akivel tisztázhatja elsőtisztjét. Mivel a Csillagflottában szó sem lehet génmódosított tisztekről, Una pedig elhallgatta illyrian múltját, a következő héten egy izgalmas tárgyalótermi drámára számíthatunk. Aktuális epizódunkban viszont el is búcsúzhatunk kapitányunktól, a cselekmény leginkább Spock, Dr. M’Benga és Chapel vállára helyeződik. Ezen a ponton érdemes megemlíteni, hogy a Kurtzman éra élőszereplős sorozatai hajlamosak rá, hogy drasztikusan megújuljanak, ezt pedig legtöbbször az évadnyitók során vesszük észre (elég, ha csak a Discovery 2. évadára, vagy éppen Picard 3. évadára gondolunk). A Különös Új Világokban viszont minden ugyanúgy folytatódik, ahogy az előző évadban abbamaradt, a készítők tehát minden bizonnyal úgy érzik, hogy ezúttal nincs szükség jelentős pályakorrekcióra.

201-planet-spock.jpgEthan Peck (Spock) | fotó: Paramount+

Számomra nem csak Pike, de a vele szolgáló Spock is érdekes tudott maradni. Ethan Peck sokszor újszerű, sokszor ismerős módon jeleníti meg Spock karakterét. Nekem kifejezetten szimpatikus, ahogy sajátos megoldásaival formálja a szerepet. Ebből kifolyólag annak is örültem, hogy a kapitány távollétében most ő kapta a súlyos döntéseket, parancsnoksága pedig számos emlékezetes jelenetet hozott. Bár a hajó elindítása (“Szeretnék indulni. Most.”), a másnapos Spock vagy a vulkáni hárfa valóban kedves pillanatok, azzal már kevésbé vagyok elégedett, ahogy az írók megalapozták az egyes helyzeteket. Mintha Spock esetében mindig ugyanazok a leckék és tanulságok kerülnének elő, nevezetesen a bajtársiasság, a megérzések (“belső hang”), valamint a küzdelem az érzelmekkel, vagyis Spock emberi és vulkáni oldalának kettőssége. Emellett az Enterprise eltulajdonítása is jelentősen veszít a súlyából, miután végignéztük az eredeti sorozatban, valamint a Spock nyomában mozifilmben (ráadásul már a Lower Decks-ben is kifigurázták). Egyszer már bejártuk ezt a hosszú utat, hiszen a Galileo Seven-től kezdődően a Kolinahr szertartáson át egészen a TOS mozifilmek tanulságáig (sőt, még azon is túl egészen a TNG vendégszereplésig) egy szép karakterívet láttunk (és éltünk át évtizedeken keresztül), most viszont kiderül, hogy mindez már előtte is lezajlott. Amúgy a “hivatalos” magyarázat is ilyesmi, Akiva Goldsman szerint Spock életszakaszai hullámzóan változnak, tehát egyszer érzelmesebb (mint például ebben a szezonban), egyszer pedig ridegebb. Elfogadom, én mégis jobban örülnék egy “Spock előtti Spocknak”, ezzel együtt valami eredetibb próbatételnek.

201-planet-chapel-laan.jpgJess Bush és Christina Chong (Chapel és Noonien-Singh) | fotó: Paramount+

Lehet, hogy Pike könnyed napokat ígér az űrdokkban, Spock azonban mégis elindul, hogy La’an segítségére siessen Cajitar IV-en. Bár a hadnagy azért hagyta ott az Enterprise-t, hogy segítsen megtalálni a gorn-károsult Oriana szüleit, a helyszínen viszont egy klingon konfliktus is parázslani kezd: mivel a közelmúltban nagyon bezuhant a dilithium-biznisz, bizonyos érdekcsoportok már elő is készítették a klingon-föderációs háború kiújulását, az akcióban pedig mindkét oldal érintett. A bolygó vizualitása, a különböző helyszínek, valamint az ott zajló élet rendkívül hangulatosra sikerült, a vérborozáson és fegyverkereskedésen pedig roppant jól szórakoztam. La’an magabiztosan és felszabadultan katalizálja az eseményeket, pedig az első évadban sokáig nem tudtam, hogy hova is tegyem Christina Chong karakterét. Ez a helyzet idővel megváltozott, és egészen kíváncsi lettem rá (főleg akkor, amikor a sötét háttérsztorit félretéve időnként az önfeledtebb arcát is láthattuk), ebben az epizódban pedig még inkább felvillant, hogy több is lehet ebben az egészben, így a magam részéről kifejezetten várom, hogy ő is saját epizódot kapjon.

201-planet-klingons.jpgKlingonok | fotó: Paramount+

A klingonok külseje mindig érzékeny kérdés. Amikor bemutatkozott a Discovery, erősen megszaladt a tervezők a ceruzája, számos rajongó pedig máig sem tudta kiheverni ennek hatásait. A Különös Új Világok bizonyos értelemben a Discovery folytatása, a készítők azonban jobbnak látták, ha visszatérünk a klasszikusabb klingonokhoz (talán még azzal együtt is békésebb lesz a helyzet, hogy ezúttal semmilyen magyarázatot nem találtak ki a váltáshoz). De bármilyen is legyen a homlokredő, a klingonokkal most a gyengélkedő személyzete, vagyis Dr. M’Benga és Chapel kerülnek közvetlen “munkakapcsolatba”. Az ő párosuk korábban is jól működött a pörgős szituációkban, a doktorunkat megszemélyesítő Babs Olusanmokun pedig olyan orgánummal rendelkezik, hogy a szinkron mellett az eredeti verzióba is érdemes belehallgatni. A közös bunyó és a merész ugrás szép tetőpontokat eredményezett az epizódban, kár, hogy az ehhez szükséges “szuperhős szérum” (ami mindig van a dokinál) forgatókönyvi csodaszerként teremti meg az alaphelyzetet, mely a semmiből bukkan elő.

201-planet-chapel-mbenga.jpgJess Bush és Babs Olusanmokun (Chapel és Dr. M’Benga) | fotó: Paramount+

Jess Bush merészebb és harsányabb ízt ad Chapel karakterének, ezzel együtt a Spock és közte ébredő érzelmekkel sem óvatoskodnak a készítők. Míg az eredeti sorozatban egy egészen egyoldalú kapcsolatról van szó (Spock biztos a logikus, nem pedig az érzelmes periódusában van), a Különös Új Világokban már Spock esetén is karakterizálható a vonzalom, hiszen az orvosi műszerek teljesen kiakadnak, a könnycsatornák pedig menthetetlenül beindulnak. Kíváncsian várom, hova vezet majd mindez. Abból kiindulva, hogy Goldsman szerint Spock érzelmei nem fognak egyhamar elmúlni, a producer pedig attól sem riad vissza, hogy a történet kedvéért a kánonnal is nyíltan összeütközzön, bármire fel kell készülnünk. Mondjuk ők legalább (viszonylagos) biztonságot élveznek, hiszen látjuk őket az eredeti sorozatban, Hemmer távozása viszont fájó pontja volt az előző szezonnak (bár Bruce Horak szerint nem kizárt, hogy találkozhatunk még vele egy másik szerepben). Az őt pótló Pelia-ról szintén elmondható, hogy feltűnő jelenség, ha minden igaz, akkor Carol Kane velünk is marad ebben a szezonban. Mivel a színésznőt a stáblistában nem a főszereplők, hanem a vendégsztárok között tüntették fel, az ő szerepe minden bizonnyal olyasmi lehet, mint Tig Notaro feltűnése a Discovery-ben, tehát összetéveszthetetlen stílusával kellőképpen megfűszerezi majd a gépházban zajló párbeszédeket.

Bár az érzelmi háttér komorabb témákra is támaszkodik, a PTSD és a háborús emlékek inkább csak ízelítőt adnak a klingon konfliktus utóhatásaiból, a fókusz legfőképpen az izgalmas karakterpillanatokra és lendületes akcióra helyeződik. A kör megszakad (The Broken Circle) azok számára lesz a legelragadóbb, akik máris megszerették a főhősöket, őket valószínűleg a nyitott kérdések, vagyis Spock és Chapel kapcsolata, Una tárgyalása, vagy éppen a gorn eszkaláció is behálózták a folytatásra.

A bejegyzés trackback címe:

https://impulzuspodcast.blog.hu/api/trackback/id/tr5618149662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása