Star Trek hírek és epizódkibeszélők heti rendszerességgel

Impulzus Podcast

A hollywoodi sztrájk a Star Trek jövőjét is bizonytalanná teszi

2023. július 18. - fcsaba 1701

wgastrike-trektday2023-head.jpg

Miután a stúdiókkal és streamingszolgáltatókkal történő megegyezés meghiúsult, az amerikai forgatókönyvírók szakszervezete (WGA) idén májusban sztrájkot hirdetett. A sokak hivatását és megélhetését érintő helyzet most a szórakoztatóipar újabb szegmensét is cselekvésre késztette, júliusban ugyanis a hollywoodi előadóművészek szakszervezete (SAG-AFTRA) szintén sztrájkba lépett. A történelmi méretű kettős sztrájk minden bizonnyal jó időre megakasztja majd a hollywoodi produkciók fejlesztését, ez az állapot pedig a Star Trek filmekre és sorozatokra is kifejti majd a hatását.

Az eddigi fejlemények legszembetűnőbb módon az élőszereplős Star Trek produkciókat fogják befolyásolni, név szerint a Különös Új Világok harmadik évadát, a 31-es szekcióról készülő streaming filmet (Section 31), valamint a tavasszal bejelentett Csillagflotta akadémián játszódó sorozat első évadát:

  • A Különös Új Világok harmadik évadát nyáron kezdték volna forgatni, de a produkció nem csupán emiatt szenved késlekedést, a tavaszi WGA sztrájk már az írási folyamatot is félbeszakította.
  • A Section 31 film készítését őszre időzítették, ennek halasztása viszont Michelle Yeoh miatt is extra bizonytalanságot hordoz, a színésznő ugyanis nemrég Oscar-díjat kapott, a körülötte kialakuló érdeklődés pedig nem könnyíti majd meg a vele történő egyeztetést, amikor a forgatások időbeosztásáról lesz szó.
  • A Starfleet Academy munkálatai 2024 elején kezdődnének el.

Ezek produkciók a jelenlegi sztrájkhelyzet miatt semmilyen szinten sem haladhatnak előre: míg a WGA sztrájk a kreatív folyamatokat blokkolja, a SAG-AFTRA sztrájk minden színészekkel kapcsolatos tevékenységet megakadályoz (ebbe beletartozik például a casting tevékenység is), ennek következtében egyre valószínűbb, hogy 2025 előtt nem fogunk találkozni ezzel a három Star Trek címmel.

Más lehet viszont a helyzet a Discovery ötödik évadával, ebben az esetben ugyanis a forgatások rendben lezajlottak. Bár a sorozatot nemrég elkaszálták, tavasszal utóforgatások is történtek, a készítők így minden bizonnyal le tudják zárni a történetet. A záróévad bemutatását 2024 elejére időzítették, valószínűleg az utómunka is jól halad, a befejezést csupán az a tény hátráltathatja, hogy a színészek utószinkront sem vállalhatnak. (Mivel azonban a sztrájknak voltak előjelei, az sem kizárt, hogy a stúdió számára a Discovery készítésénél prioritást élvezett az esetleges utószinkron elkészítése.)

Ami az animációs Star Trek sorozatokat illeti, ott sem egyszerű a helyzet. Bár a Lower Decks 4. évada teljesen elkészült, a szokásos augusztusi premier így is kérdésessé válhat: mivel a Paramount+ a közeljövőben szűkös hónapokra számíthat, könnyen előfordulhat, hogy jobban beosztja majd a rendelkezésre álló tartalmait, így arra is fel kell készülni, hogy későbbre csúsztatják a Lower Decks premierjét (ez egyébként a Dicovery ötödik évadára is igaz lehet). Mike McMahan sorozatából egyébként az ötödik évadot is berendelték, ennek előkészítése pedig - az élőszereplős sorozatokkal szemben - szabadon folyhat, az animációs sorozatok írói ugyanis másik szakszervezet alá tartoznak. Ebben az esetben egyetlen nyitott kérdés maradt: a színészek dolgozhatnak-e rajzfilmes szinkronon? Ha a szakszervezet szerint nem, akkor könnyen előfordulhat, hogy 2024-ben Lower Decks nélkül maradunk.

A másik animációs sorozat, a Prodigy már az SAG sztrájk előtt is parkolópályára került, a Paramount+ ugyanis száműzte a felületéről a produkciót. Mivel a második évad első fele ezen a télen mutatkozott volna be, az új szezon elkészítését már valószínűleg nem akadályozza a sztrájk, a Prodigy ennek ellenére bizonytalan állapotban van, jelenleg ugyanis nem tudni, hogy milyen felület és mikor fog neki otthont biztosítani.

A sztrájk azok számára is érezhető hatással fog járni, akik aktívan követik az egyes színészeket a közösségi médián. Mivel a jelenlegi helyzetben nem promózhatják a Star Trek sorozatokat és filmeket, mindenképpen kevesebb interjúval és szerepükre utaló tartalommal találkozhatunk majd (ez alól kivételt jelenthet a Ready Room vagy egyéb aktualitásokkal foglalkozó műsor, akik jóelőre “bespájzoltak” a színészekkel és írókkal készült anyagokból). A stúdióknak a közelgő rajongói eseményekre is gondolniuk kell (pl. a San Diego Comic-Con, a Las Vegas-i Star Trek rendezvény vagy a szeptemberi Star Trek Day), a bejelentett panelek esetén valószínű, hogy alaposan módosítaniuk kell majd a programon.

TrekMovie
fotó: Jennifer Muro | Twitter

A bejegyzés trackback címe:

https://impulzuspodcast.blog.hu/api/trackback/id/tr2618169487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása