Star Trek hírek és epizódkibeszélők heti rendszerességgel

Impulzus Podcast

Impulzus Podcast 99

2019. december 08. - impulzuspodcast

99.png

Majomszörnyes proxy háború (Piszkos kis háború, TOS 2x19) //

Puskákkal felszerelt falusiakkal találkozik az Enterprise leszállócsapata, ahol Kirk tizenhárom évvel ezelőtt még íjakkal vadászó, békés őslakosok vendége volt: a klingonok közelsége miatt a legénység olyan beavatkozásra gyanakszik, aminek hatásai már nem fordíthatók vissza, a technológia jelentette túlerő pedig Kirk kapitányt is az elsődleges irányelv megszegésére sarkallja. Aktuális adásunkban a ’Piszkos kis háború’ című epizódról beszélgetünk.

0:01:04 | Rövid hírszekció:

  • 0:01:04 | A Deep Space Nine rajongói tesztvideók után ezúttal a Voyagerből készült egy felskálázott epizód, így a ‘The Void’ című rész teljes egészében HD minőségben élvezhető.
  • 0:10:18 | Elhunyt D.C. Fontana, aki a Star Trek megformálásában megkerülhetetlen szerepet töltött be. Az írónő közreműködése az eredeti sorozattól kezdődően a rajzfilmsorozaton és Az új nemzedéken át egészen a Deep Space Nine sorozatig tartott. A héten Robert Walker Jr.-tól is búcsúznunk kellett, aki Charlie szerepét játszotta az eredeti sorozatban (TOS 1x02, Charlie X).

0:20:51 | A kibeszélő tartalmából:

  • A forgatókönyvben a bolygó neve is szerepel, ami ‘Neural’ lett volna, ez a leforgatott epizódban azonban nem hangzik el. Ugyanígy a vendégszereplő klingon, Krell (Ned Romero) nevét sem ejti ki senki.
  • A történet eredetileg jóval élesebb utalásokat tartalmazott volna a Vietnami helyzetre, Gene Roddenberry azonban jól átírt egy csomó mindent. Bár Los Angelesben együtt szolgáltak rendőrként (és azóta barátok voltak), Ingallsnak annyira nem tetszett a módosítás, hogy eredeti neve helyett csak Jud Crucis néven szeretett volna a stáblistában szerepelni.
  • A szörny eredetileg ‘gumato’ lett volna, de ezt DeForest Kelley állandóan rosszul mondta, ezért lett mugato. A stáblistában még az eredeti megnevezés maradt, a lényt egyébként most is Prohászka János keltette életre.
  • Kirk ezúttal egy hatalmi pólusok közötti fogaskerék, akinek a mozgástere a fegyveres beavatkozásra korlátozódik: vajon megtehetné-e a kapitány, hogy az elsődleges irányelvet betartva kivonul a bolygó belügyeiből, ráadásul a klingon jelenlét tudatában?

0:54:11 | Összefoglalás, értékelés

imp_yt_2.pngimp_itunes_2.pngimp_spotify.pngimp_soundcloud.png

műsorvezető-szerkesztő
Farkas Csaba

közreműködött
Menyhárt Attila és Faragó Dave

adáshang
Endrődi Mike Attila (Láng Balázs)

produkciós vezető
Farkas Csaba

Készítette az Űrszekerek Közösségi Flotta és az Impulzus Produkció.
© 2019 Űrszekerek Közösségi Flotta

A bejegyzés trackback címe:

https://impulzuspodcast.blog.hu/api/trackback/id/tr8715341652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása